Vitaminer och kosttillskott

Att kroppen behöver olika vitaminer och mineraler är känt sedan länge.  Behoven kan se olika ut beroende på grad av aktivitet och andra faktorer. Det går därför att få skräddarsydda ”vitaminpåsar” för att tillgodose de individuella behoven. Inför vinterhalvåret är det särskilt med D-vitamin nu.

Kosttillskott som vitaepro från vitaelabkosttillskott.se används av många för olika syften. Antingen i samband med träning eller som komplement till kost. Nu när vinter och framförallt mörker är ett faktum är det viktigt att fylla på D-vitamin lagret kontinuerligt. Låga nivåer av D-vitamin har kopplats till en ökad risk för depression, cancer och diabetes som det går att läsa om i dn.se.

Protein och vitaminer

Enligt sverigesradio.se är protein ett tillskott som egentligen inte behövs så länge kosten inte är ensidig. Vitaminer behövs däremot som ett komplement ibland. Inte minste när soltimmarna är få. Men det kan också behövas vid hård träning. Fiskolja är till exempel bra för lederna. Idag finns dock en tjänst där du kan välja olika kosttillskott –  eller få det skräddarsytt utifrån dina behov – och prenumerera på det i form av små påsar som di.se skriver om. Oavsett ändamål är det vissa ämnen kroppen behöver för välmående men speciellt för kroppens försvar där mycket går via kost. En växtbaserad, ekologisk kost är optimalt.

Tips på stärkande tillskott

  • Bra proteiner­– protein innehåller svavel som hjälper kroppen att bli av med tungmetaller och miljögifter. Vid en vegetarisk kost kan det därför vara bra att komplettera med ett tillskott av aminosyror.
  • Bra fetter– kokosfett, linfröolja eller omega-3 och olivolja är exempel på bra fetter som finns som tillskott.
  • Antioxidanter– i bär, citrusfrukter och grönsaker finns viktiga antioxidanter som selen, E-vitamin och C-vitamin. Kiwi, ananas, blomkål och broccoli är ytterligare exempel på frukt och grönt som är stärkande. Likas vitlök och lök.
  • Vitaminer & mineraler– Frukt, bär och grönt är viktigt för immunförsvaret för att bygga mastceller och vitablodkroppar. Mastcellerna är dem som tar hand om virus och bakterier. Antioxidanter är ämnen som stärker immunförsvaret.