Tips för vintercyklingen

Cykla runt Gotland är en populär sommaraktivitet som både lockar småbarnsfamiljer, kompisgäng och äldre par. Det är ett billigt och miljövänligt sätt att både träna och ta sig runt på. Du kommer närmre terrängen än om du färdas snabbt med bil, buss eller tåg. Många undviker dock att cykla så fort det blir lite kallare ute. Värdelöst, tycker jag. Klart du kan cykla på vintern också!

Många tänker sig nog att cykling är något som passar de lite varmare säsongerna. På sommaren är vi många som väljer att cykla till jobbet och vi trängs nästan lika mycket som på bilvägarna vissa dagar. Men det är som en magisk gräns befinner sig där runt +5°C, plötsligt har du hela cykelspåret för dig själv. Jag skulle säga att behovet av att välja kondition, plånbok och klimat inte slutar bara för att terrängen blir lite annorlunda.

Du kan med fördel planera inför en vintersäsong utan att bära ner cykeln till förrådet. Det kräver bara lite omsorg och planering. Här tänkte jag gå lite djupare in på hur du kan planera din vintersäsong med cykeln, både för dig som skulle vilja cykla till jobbet på vintern men också för dig som skulle vilja testa att semestra med cykeln på vintern.

Att tänka på

Visst, slask och lera som kännetecknar november är inte en enkel terräng. Sverige är världsledande i trafiksäkerhetsarbete. Men välj tiderna, på morgonen kommer du märka att marken är hård av frosten, och då har du plötsligt en fantastisk och skön terräng att cykla på. Men oavsett om det är frost, snö eller is ställer det en hel del nya krav på dina däck. Dubbdäck är därför något du bör införskaffa dig.

Det kan bita i kinderna av vinden och bli kallt om knäna och fötterna. Du bör införskaffa dig bra underställ, skoskydd och självklart bra mössa (som du ska köpa i samband med hjälmen). Fundera över en fet kräm, kanske någon hudsalva, som kan skydda lite extra där du inte kan täcka.

Du får räkna med att det kommer ta längre tid. Visst kan man cykla ett par kilometer på torr, fast mark under sommaren. Men vintern har andra utmaningar, framför allt med halka, så räkna alltid med att du inte kan ta dig lika långt på samma korta tid.

Att underhålla cykeln kommer också med andra krav. Dels vill du inte tvätta cykeln och riskera att det fryser. På det väglag du kommer cykla på kommer det förmodligen finnas både salt och sand – något som är direkt skadligt för din cykel. Olja och vaxa cykeln regelbundet så håller du det borta! Dessutom bör du investera i en kedjeolja som tål minusgrader.

På vintern har du med fördel en bra terrängcykel med robusta däck. Du kan cykla med vanliga stadscyklar också, även om det kan bli lite jobbigare. Tänk på att det är mörkt under långa tider på vintern, så mitt oumbärliga tips är att se över reflexer och belysning. Det här kan rädda liv.

Avgörande tips i teknik

Att cykla på vintern är precis som att köra bil svårare på vintern. Cykeln kan komma att svänga lite som den vill på det hala underlaget. Tänk då på att spara på bromsandet, undvik att bromsa kraftigt. När du ska svänga bör du snarare sakta in istället för att bromsa.

Om du cyklar i trafiken kommer du snart märka att vägen har blivit smalare av all snöröjning. Tänk då på att om en bil kör om dig att inte köra för nära det snöröjda – det är halkrisk. Fortsätt istället att cykla din bana, men håll långsamt tempo så att det inte sker något oförutsett. Håll extra koll på trafiken runt omkring dig. Att lyssna på musik är till exempel inte alls att rekommendera (varken på sommaren eller vintern).