Svettas du normalt eller inte?

Att svettas vis träning eller i stressade situationer är vanligt då detta är en fysisk reaktion i kroppen. Men svett kan även vara tecken på att du lider av en sjukdom, och om du får överdrivna svettningar kan det vara bra att kolla upp dessa – det kan nämligen vara så att du lider av hyperhidros.

I Danmark finns en uppmärksammad klinik som behandlar svett, http://svedklinikken.dk/. Tills för inte alls länge sedan var denna klinik nämligen den enda som erbjöd personer med svettsjukdomen hyperhidros behandling, och även då svenska patienter. Idag är dokc behandlingen mer erkänd, men precis som man skriver om Helsingborgs Dagblad är den danska kliniken fortfarande mindre restriktiv med vart på kroppen patienten kan behandla sig än vad man är i Sverige. Här har man nämligen satt upp reglerför vart behandlingarna får göras på kroppen om man ska få behandlingen subventionerad – eller så kan man pka över till Danmark och få subventionerad svettbehandling där men utan restriktioner för vart på kroppen behandlingen får göras.

Vad är hyperhidros?

Blekinge Läns tidning har skrivit en artikel som man valt att döpa till ”Svett på gott och ont” och i den skriver man om just skillnaden mellan normal svett och hyperhidrossvettningar samt hur hyperhidros kan behandlas med bland annat Botox. Men all svett är som sagt inte hyperhidrossvettningar och kan behandlas på andra sätt än med injektioner, såsom till exempel svettningar som kommer vid stress. Det är just något som Nyheter24 skriver om och också tipsar om hur man kan behandla med speciella deodoranter med mera.

Brukar du lukta svett men inte svettas? Här är några tips för att komma tillbukt med problemet: