Må bättre med massage

Massage är en urgammal läkekonst som har använts för att bota huvudvärk och ledbesvär, men även inre besvär som hjärtproblem, tarmbesvär och andra inre organ. Idag känner man till många gynnsamma fördelar som massage bidrar till. Bland annat stimulerar man oxytocin, kroppens eget må-bra-hormon.

Det sägs att bristande beröring leder till svåra men. Beteenderubbningar, depression och fysiologiska förändringar kan bli konsekvenser för en människa som lever utan medmänsklig beröring. Det finns också tillfällen när massage bör undvika. Vill du själv gå på regelbunden massage är rekommendationen att gå till legitimerade massörer och terapeuter. På Massage Stockholm erbjuder man professionell massage med utbildade terapeuter.

Listan med fördelar kan göras lång

För vardagsmänniskan lindrar regelbunden massage olika stressymptom; och på arbetsplatser blir det allt vanligare att man erbjuder personalen massage för att förebygga utmattning. Att massage kan ingå i friskvården är ingen nyhet, men nu börjar fler och fler arbetsgivare att erbjuda massage på arbetstid.

Det finns också tillfällen när det kan vara dåligt att få massage. Professionella terapeuter känner till vad som gäller. Man bör till exempel undvika massage om man lider av reumatism, om man har blödarsjuka eller om man har diabetes. Och har du uttalad benskörhet, feber eller inflammationer bör du helt avstå massage, enligt en artikel i gp.se.

Forskarna vet inte helt säkert vilka långsiktiga fördelar massage kan ha. Man är överens om att de är kortsiktiga effekter och att en helhetsbild på hälsa, livsstil och beröring som skapar bäst resultat för levande varelser. För det är inte bara människan som njuter av en avslappnande massage. Det har även visat sig att hästar, hundar och katter också stimuleras positivt av massage.

Det massage bevisligen kan lindra är följande:

  • Må bättre i allmänhet. Tack vare att man stimulerar oxytocinet i kroppen.
  • Få igång metabolismen och matsmältningen.
  • Förebygger spänningshuvudvärk om den härleder från nacke eller axlar.

Tillsammans med en sund livsstil och bra hälsa kan massage leda till mycket goda resultat. Läs mer om fördelarna i Expressen.